Tuesday 22 September 2009

Archief weblog 1: mei 2007
Vertrek uit Nederland donderdag 3 mei 14.30u
Aankomst Hattfjelldal maandag 7 mei 1.30u.

Gezelschap: Jan, Rina, Ilse, Bram, Leonie en de paarden Brim, Fluga en Byrna.

Na een lange reis op de E6 met de trailer met de paarden via Puttgarden, Malmo, Lillehammer nemen we de afslag bij Trofors, richting Hattfjelldal. De trailer functioneert prima. De paarden voelen zich erin op hun gemak hoewel het onderweg hard werken is voor ze als de weg klimt, sterk daalt of veel bochten vertoont.
Bram blijkt een uitstekende chauffeur met veel geduld, gevoel voor humor en zorg voor de paarden. Eenmaal per dag maken we een wandeling met de paarden. De geplande krachttraining van Bram om in conditie te blijven voor het roeien, gaat nu zitten in het vasthouden van paarden die andere dingen willen dan in de trailer teruggaan.
Ilse heeft een Bed en Box traject uitgezet in Zweden en Noorwegen waar we met de paarden kunnen overnachten. Bram en Leonie zullen kort blijven en dan de trailer weer terugrijden naar Nederland.


Bij aankomst in Gryteselv blijkt er nog sneeuw te liggen. De volgende ochtend schijnt de zon. We plaatsen een stok in de sneeuw om te kunnen zien hoe snel de dooi gaat. Gemiddeld 5cm per dag. We raken uit ons ritme doordat het zo lang licht is: vanaf s’morgens 4 uur tot half twaalf in de avond. De rabarber wringt zich per dag verder uit de grond.

Het uitzicht vanuit het huis is adembenemend. Een ruim landschap omzoomd door bergen die grotendeels nog bedekt zijn door de sneeuw. De verrekijker staat startklaar op de vensterbank; de boeken om planten, vogels, sporen van dieren op te zoeken ernaast. Helaas kunnen we nog niet het bos in: de sneeuw ligt nog te hoog en we weten niet wat er onder de sneeuw ligt of hoe diep het daaronder is. In de krant verschijnt een bericht dat in Hattfjelldal een beer een 7-jarige mannetjes eland heeft aangevallen en gedood.
Cruel paradise, zegt Jan.

Vanaf het begin al ondervinden we een hartverwarmend welkom: bloemen van de gemeente Hattfjelldal en buurman Bjørn Arne. We worden opgewacht en begroet bij de Coop als we boodschappen gaan doen. Er hangt een briefje van ons met de vraag wie een Border collie welp heeft voor ons.
In een kleine gemeenschap als deze blijkt iedereen al op de hoogte van onze komst. Bjørn-Arne is de informatiebron bij uitstek voor de nodige houtleveranciers voor de verbouwing, introduceert ons bij ze, legt uit hoe het scheiden van afval geregeld is, toert ons door Susental en laat ons kennismaken met Morten en Trine Bolstad en hun gastenboerderij Furuheimen.
Trine en Morten geven ons praktische informatie over het gebied en de vergunningen die nodig zijn voor een gastenboerderij.
Buren Bjørk- Heidi en Rune brengen ons een kennismakingsbezoek op vrijdagavond samen met Bjørn- Arne.
Buurmeisje Lucie tekent een plattegrond met de namen van de buren en rekent ons voor dat een gemiddelde van 1 taart per huis genoeg zou moeten zijn voor onze geplande kennismakingsmiddag. In totaal 29 personen en 8 taarten; dat moet genoeg zijn vinden ook wij.
In de afgelopen dagen hebben we nog nooit zoveel koffie gedronken, taart, vaffel(soort niet zoete wafels) en lefse(soort pannenkoekjes) met frambozenjam, brunost en sour cream gegeten.

Op de nationale feestdag 17 mei, Grunnlovsdag (dag van de grondwet), gaan we naar het centrum van Hattfjelldal en lopen mee in de optocht naar het Sammfundshus waar we uiteraard taart eten en koffie drinken. We maken kennis met meer inwoners van de gemeente waaronder de burgemeester. Lucie heeft haar eerste optreden met de schoolband.
We bewonderen de traditionele streekdracht, de bunad, die voornamelijk door de vrouwen wordt gedragen met mooie borduurtechnieken.

‘s Avonds zijn we uitgenodigd bij Bjørk-Heidi en Rune. We proberen het gesprek zoveel mogelijk in het Noors te voeren, een woordenboek bij de hand, maar moeten helaas nog veel terugvallen op het Engels omdat de streektaal woorden heeft die niet terug te vinden zijn in het toch al beperkte woordenboek. Maar het gaat verbazend snel; zeker als men geen Engels spreekt of wil spreken.
We willen van alles weten over de mensen, de omgeving, de winter, de zomer, de dieren en horen veel verhalen over vossen, de ijverige huishond; een border collie die zelfs de kippen ongevraagd bijeen drijft, de tiur, een auerhaan, die een bepaalde tijd van het jaar zijn territorium zo streng bewaakt dat zelfs tractoren, auto’s en mensen belaagd worden. Dat alles uiteraard tot grote hilariteit van de toeschouwers maar niet door de belaagde zelf.
De huizen zijn duidelijk gebouwd op het klimaat: slaapkamers geïsoleerd in de benedenverdieping, de woonkamer en de keuken met magnifiek uitzicht over het dal en de bergen op de eerste etage met op centrale plekken de houtgestookte kachels.
Op de rondgang van het huis paradeert de Skogskat, een langharige boskat, met ons mee.

Iedere dag smelt er meer sneeuw en wordt langzamerhand het landschap zichtbaar daaronder. Alles lijkt daaronder al voorgekiemd te wachten tot het zover is. Megakatjes van de waterwilg. We lopen in T-shirts door de resterende sneeuw met de paarden. Een klein ritje kan er ook al gemaakt worden.Het is fris maar heerlijk helder en zonnig weer.
Op de dyrkamark kunnen we al een klein weitje voor ze afzetten vlakbij de Gryteselva (de rivier die een deel van het land afgrenst). Na 14 dagen min of meer binnen kunnen de paarden nu vrij lopen, hun benen strekken en rollen. Ze zijn heel alert en nieuwsgierig naar de omgeving.

We zijn al begonnen met het startklaar maken van de gastenboerderij en verwachten begin of half juli 2007 al de eerste gasten te kunnen ontvangen. De reserveringen kunnen per mail lopen. Begin juni plaatsen we informatie en foto’s daarover op de website.

Inventarisatie van waargenomen planten en dieren vanaf 7 mei:
Planten:
- klein hoefblad (tussilago farfara/hestehov)
- bosanemoon (anemone nemorosa/hvitveis)
- slanke sleutelbloem (primula elatior)
- maarts viooltje(viola odorata)
- bereklauw
- waterwilg
-
Dieren:
- kramsvogel (turdus pilaris/gråtrost)
- eksters (pica pica/skjaere)
- pimpelmees (parus caeruleus/kjøttmeis)
- hommel (bombus/humler)
- veelvraat(gulo gulo/jerv)
- sneeuwhaas(lepus timidus/hare)
- eland(alces alces/elg)
- das (/meles meles/grevling)

No comments:

Post a Comment