Tuesday 22 September 2009

Archief weblog 2: juni 2007

Het gebied langzamerhand in kaart gebracht.

Met de overdracht van de boerderij en het erbij horende gebied brengt Kristian mappen mee met daarin de geschiedenis van de boerderij: kaarten met daarop de verschillende gebieden benoemd, inventarisaties van bijzondere plantengroei in het gebied, hoogtekaarten en de overdrachtaktes.
Ieder stukje dat identificeerbaar is heeft een naam: Neset, Per Nilsoteigen, Luntamoen, Grindmoen, Myrmoen, Grindmoen, Myrteige en niet te vergeten de Hesthaugen.
Hesthaugen staat voor paardenheuvel. Van oudsher de plek waar de boer zijn paard liet grazen na gedane arbeid.
Er stroomt een verraderlijk lieflijk beekje doorheen: de Nerbekken.
Bij de verschillende temperaturen en af en toe een regenbui, zie je het water veranderen van lieflijk kabbelend tot schuimend en kolkend.
Voor de paarden vormt het beekje een natuurlijke afgrenzing want het geluid en de beweging van het water maakt tot nu toe indruk op ze.
Op mijn vraag aan buurvrouw Bjørk-Heidi of dat soort beekjes niet tot veel ongelukken leiden met kinderen, vertelt ze dat de kinderen te horen krijgen dat er trollen in de beek wonen. In de zomer, als het zwemweer is en het water meestal wat lager, is de trol ook weer even vertrokken en mogen ze erin zwemmen.
Myrmoen is tot nu toe, na Hesthaugen, het meest indrukwekkend. Een lange uitloop van golvend terrein met een parkachtig karakter dat aansluit bij een ruig bosgedeelte.
Bjørn-Arne brengt nog een luchtfoto van Gryteselv uit de jaren 50.
Als we aan de overkant naar de hoogste top klimmen van het bosgebied blijken we nagenoeg hetzelfde overzicht te hebben.


Opvallend is dat iedereen veel kennis heeft van planten en dieren. De Latijnse benaming brengt vaak uitkomst als ik vraag hoe een bepaalde plant heet of voorkomt in dit gebied.
Op de basisschool heeft nagenoeg iedereen een herbarium aangelegd.
Ik heb besloten er ook een aan te leggen van alle gevonden plantensoorten.
Bjørn-Arne’s rulepresse, een pers waarmee een samengesteld vleesgerecht wordt gemaakt, dient als droogpers.
Het terrein rond de huizen is nu geel van de sleutelbloemen. Ik heb nog een recept van sleutelbloemenmayonaise. Binnenkort maar eens uitproberen.
De rabarber (Rabarbra heet dat hier) hebben we al een paar keer gegeten. Heerlijk met honing van imker Jan.

We hebben een nieuwe brievenbus, persoonlijk opgehaald bij de plaatselijke Coop.
Met de brievenbus kunnen we communiceren met de postbode. De rode vlag eruit betekent: er zit gefrankeerde post in, wilt u dat meenemen? De gele vlag eruit betekent: ik heb een pakje te versturen. Kunt dat even bij het huis komen ophalen?
We hebben nog alleen de rode variant uitgeprobeerd.


De Helgeland touristguide schrijft over de vismogelijkheden in Hattfjelldal dat er meer dan 1 meer per inwoner is waarin gevist kan worden. Hattfelldal heeft ongeveer 1500 inwoners waarvan er circa 1000 in het centrum wonen. Er zijn in totaal 2000 grote en kleinere meren. Een daarvan is Storvatnet.
We hebben, als eigenaars van Gryteselv, visrechten bij Storvatnet en gaan binnenkort onze netten uitproberen.

Iedere avond hebben we een wandeling gepland om ons gebied wat beter te leren kennen. We kunnen nu ook overal komen; ook al is het soms nog erg nat door de pas gesmolten sneeuw.
Dat leidt tot aangename verrassingen Waaronder de 2 meren van de Sørtjønn: een grote open plek in het bos met 2 meren die door allerlei stroompjes verbinding met elkaar hebben. In de hoek van een van de meertjes vinden we een flinke hoeveelheid kikkerdril. Over een paar dagen gaan we eens kijken wat het geworden is. Op de Gryteselvåsen, een heuvelhelling, staat de bosbes al in bloei.

De afgelopen week hebben we een nieuwe huisgenote opgehaald: een collie-border collie met de naam van haar moeder: Myra. Daarvoor moest een tocht worden gemaakt van ruim 300km naar de kust, dwars door een tunnel van 6 km, gelukkig prima verlicht maar op de heenreis wel dalende. Krappe wegen waar tegenliggend verkeer moeilijk kan passeren, maar weer – hoe kan het ook anders- een ongelooflijk landschap van bergen, meren en watervallen.
Soms lijkt het op een andere planeet.
De tocht terug was voor Myra nogal veel. Hoewel ze doodmoe was (welp van 9 weken) hield ze alles goed in de gaten. Eenmaal terug op Gryteselv viel ze op haar geïnstalleerde plekje onmiddellijk in slaap.
Ze is niet veel gewend; dus alles is nieuw en nogal griezelig: de paarden die nieuwsgierig aan komen draven, de tractor die gestart wordt, luidruchtig bezoek. Ze neemt dan onmiddellijk een run terug naar huis en gaat op de veilige drempel zitten kijken. Maar per dag wordt ze ondernemender en moediger dankzij onze coaching natuurlijk.


Verder gevonden plantensoorten:
- soort volumineuze boterbloem (trollius europaeus/ballblom)
- bergviooltje (viola biflora/fjellviol)
- soort boterbloem(ranunculus nivalis/snøsoleie)
- bergzuring(oxyria digyna/fjellsyre)
- dwergberk (betula nana/dvergbjørk)
- familie van de Nederlandse kraaiheide (empetrum hermaphroditum/fjellkrekling)
- grassoort (phleum alpinum/fjelltimotei)
- geen idee hoe deze in het Nederlands heet: akersnelle/skogsnelle (equisetum arvense/equisetum fluviatile?)
- varensoort (polypodium vulgare/sisselrot)
- bosviooltje ( viola riviniana/skogfiol)
- blåbæer ( vaccinium myrtillus/blåbær)

Dierensoorten:
- marter (martes martes/mår)
- muizensoort( microtus agrestis/markmus)

No comments:

Post a Comment